Utviklingsprosjekt

Her finn du info om alle våre prosjekter.

Genredigering av epler for bedre sykdomsresistens og holdbarhet

Genredigering av epler for bedre sykdomsresistens og holdbarhet

Visste du at eple er den frukten vi produserer mest av i Norge? Dessverre utgjør epleskurv en betydelig utfordring i eplehagene, med ødelagte avlinger og økonomisk tap for bonden. Nå vil forskere bruke CRISPR-teknologi til å utvikle skurvresistens i de norske eplene.

Les mer

JordbærSmak

JordbærSmak - Norske jordbær er anerkjent hos forbrukerne på grunn av den gode smaken. Et ønske om mer forutsigbarhet i produksjon og leveranser, lengre sesong og økte avlinger har ført til økt interesse rundt jordbær dyrket i tunneler, men også muligheten til å ta i bruk veksthus og lukkede systemer i substrat. For at norske jordbær skal konkurrere med importerte bær i vekstsesongen og beholde den høye statusen er det viktig å ha fokus på kvalitet og smak.

Les mer

EplePref

EplePref - Forbrukarpreferanse for norske sortar av eple

Beskrivande test og forbrukarundersøking
Vi vil i dette forprosjektet gjennomføre ein beskrivande test ved bruk av eit profesjonelt sensorisk panel hos Nofima for karakterisering av eigenskapar hos sortar og sortskandidatar i eple. For dei same sortane vil vi så parallelt gjennomføre ei forbrukarundersøking hos ungdom i ungdomsskule, vidaregåande skule og høgskule, og dessutan instrumentelle målingar på sortane. Resultata frå beskrivande test, forbrukarundersøking og instrumentelle målingar blir så sett i samanheng for å få svar på kva eigenskapar som blir tillagt mest vekt hos denne forbrukargruppa og eventuelle segment innanfor denne.

Les mer

Realistiske marknadsmogelegheiter

Realistiske marknadsmogelegheiter

Prosjektet skal gå gjennom verdikjedene for frukt og bær og sjå på begrensingar og mogelegheiter for norsk vare i dei ulike verdikjedene. Samstundes skal ein også sjå på utviklingar i sortimentet og dei prosessane som styrer utviklinga, og kva faktorar som er avgjerande for å lukkast med nye introduksjonar. Agri analyse er leigd inn til å gjennomføra analysen, medan Programstyret i frukt og grønt i Vestland er styringsgruppe for prosjektet.

Les mer

Prognosar i frukt og bær

Prognosar i frukt og bær

Prosjektet skal samla data frå ulike kjelder frå blomstring til hausting og byggja modellar som koplar desse saman for å utvikla betre prognosar om avlingsmengd og haustetid. I forprosjektet vil det bli arbeidd med eit mindre område der ein har gode meteorologiske observasjonar, og 2-4 sortar av artene plomme, eple og pære. Prosjektet har koplingar til SFI Climate Futures node «Bærekraftig matproduksjon».

Les mer

RobustRubus

RobustRubus- Sustainable solutions for profitable raspberry and blackberry production

The primary focus of RobustRubus is to provide the basis for extended-season cultivation in high plastic tunnels of raspberry and blackberry, i.e. harvesting from June to October. However, results from the project may also be used in the traditional open-field production. The project will investigate how we can better exploit high-quality and high-yielding annual and bi-annual cultivars adapted to Nordic climatic conditions. For a rapid and economically sound adaptation of the cultivars, we seek to advance the understanding of their reactions to temperature, light and growth media. To ensure the establishment of wood fibre as a viable growing media, watering and fertilization will be thoroughly adapted to cultivars, growth phases, time of the season and environmental conditions. A life cycle assessment (LCA) will be performed to compare environmental sustainability among growth media and high plastic tunnel vs. open field production. Both in transplant and fruit production of the two crops, it is expected that RobustRubus will contribute to a substantial reduction in current use of synthetic chemicals by introducing several non-chemical means in the control of fungal pathogens and mites.

Les mer

Pomologisk karakterisering

Pomologisk karakterisering - Utarbeiding av detaljerte sortsbeskrivelsar

I prosjektet blir det utarbeidd detaljert sortsbeskrivelse for eplesortar på mandatsortliste (mandatsortar og udokumenterte sortar) der slik beskrivelse manglar i dag. Denne blir supplert med fotodokumentasjon. Det blir gjennomført ein kryss-sjekk av sortsidentitet og utarbeidd historisk beskrivelse av sortane. Sortsbeskrivelsane blir gjort ålment tilgjengelege gjennom opplasting til databasen www.fruktsorter.no og til internasjonale genbankdatabasar.

Les mer

QAPPLE Nærings-PhD

QAPPLE- I nordisk og norsk fruktdyrking, er eple den viktigaste produksjonen målt i volum. Framgang i planteforedling er basert på moglegheitene for å gjera presise utval av nye avkom med ynskte eigenskapar. Tradisjonelt blir dette utført ved testing av store populasjonar i feltforsøk over fleire år og lokalitetar. Dette er både kostbart og tidkrevjande. Genombasert planteforedling gjer det mogleg å kunne velja ut frøplanter med best mogleg fruktkvalitet utan å måtte analysera frukta. QApple er eit samarbeidsprosjekt mellom Njøs frukt- og bærsenter, Graminor AS og NMBU (gradgivende institusjon). Prosjektet fokuserer på å utvikla eit meir effektivt epleforedlingsprogram, gjennom implementering av nye genetiske verktøy, med fokus på fruktkvalitet og klimatilpasning. Basert på forbrukertrendar og preferansar hjå interessentar i verdikjeda vedrørande sortseigenskapar, er det viktigste foredlingsmålet i det norske epleforedlingsprogrammet etekvalitet. I dette prosjektet brukar me eit diversitetsspanel beståande av 350 sortar som inneheld nordiske foredlingsmaterialer, marknadssortar, eldre sortar, sidersortar og kazaksthaneple. Sortseigenskapar som skal vurderast er klimatilpasning, etekvalitet (bl.a. sprøheit, saftigheit, sødme og syre) og stabilitet og lagringsevne. Ein nærings-PhD student (Liv Gilpin) er teken opp ved PhD-programmet ved NMBU i februar 2021.

Les mer

FLOWERBERRY GS

FLOWERBERRY GS - FLOWERBERRY GS was selected as an Open Call/targeted call in the Breeding Value Project. The objective of the open call is to “employ state-of-the-art methodology on breeders’ material and implement genomic selection to the breeders. This can help the breeders to do selection in early stages of their breeding program, accelerating the generation cycles by identifying superior parents, and increasing likelihood of identifying good candidates for advanced trialing.” (Open call #2 | BreedingValue)

Flowerberry GS is a project tightly linked to the strawberry breeding program at Njøs Fruit and Berry Centre (NJØS). The breeding program is currently being transferred from Graminor to NJØS. An Industrial PhD candidate hired at NJØS, has as of 2021 taken over the breeding responsibility for new crossings from 2021 and forward. FLOWERBERRY GS will be a flying start for this new strawberry breeder under education, both for building and sharing of competence from experts and to gain knowledge and implement molecular breeding tools in the program. The primary objective of FLOWERBERRY GS is for the new breeder to obtain training and implement a prediction model for powdery mildew to develop a more effective breeding of Nordic cultivars resistant to powdery mildew.

Les mer

FLOWERBERRY Nærings-PhD

FLOWERBERRY - Det norske forbruket av jordbær til friskkonum økte med 70 % i perioden 2009 til 2018. Til tross for denne økningen har den norske jordbærproduksjonen holdt seg relativt stabil og selvforsyningsgraden ligger i dag på rundt 30 %. Omtrent halvparten av den årlige importen finner sted i perioden april til juni. Nye sorter som utvider høstesesongen, i kombinasjon med moderne teknologi og dyrkningsmetoder, kan øke markedsandelen av norske jordbær betydelig. Hovedmålet med Flowerberry-prosjektet er derfor å utvikle ny kunnskap om den komplekse reguleringen av blomstring og bruke denne kunnskapen i utvikling av foredlingsmateriale med ideelle blomstringsegenskaper for norske forhold. Dette skal oppnås gjennom å studere fysiologien, genetikken og nedarvingen av ønskelige blomstringsegenskaper i både primitive og moderne populasjoner. Resultatene fra Flowerberry vil bli implementert i Graminor sitt foredlingsprogram i jordbær, som utføres av Njøs Frukt- og bærsenter (NJØS). Flowerberry er et samarbeidsprosjekt mellom NJØS, Graminor og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, Grofondet og de industrielle partnerne. En industriell ph.d.-student (Kristina Alme Gardli) er tatt opp til ph.d.-programmet ved NMBU i januar 2021.

Les mer

KAPPAberry

KAPPAberry - New biotechnological procedures for virus diagnostics, vector studies, elimination and safe preservation of strawberry and raspberry

Main goal: To increase the production potential of berries in a new and challenging climate by using high-quality virus-tested mother plants, improving virus control approaches, well-study of associated vectors, and better safeguarding of valuable plant germplasm and plant health. The research objectives will be: 1) Diagnostics and genetic characterization of strawberry viruses in Norway and raspberry viruses in the Czech Republic and Norway using HTS and PCR 2) Identification of potential vectors of viruses in the field 3) Production of high-quality virus-tested nuclear stocks and safeguarding plant health and genetic resources by cryopreservation. 4) Long-term preservation of “living” virus-isolates and their genomic sequence in liquid nitrogen.

Les mer

FRUITTREDATA

FRUITREDATA- Improvement of Fruit Tree Data Inclusion in EURISCO

Prosjektet går ut på å laga eit betre system for å overføra data frå dei lokale genbankane til den internasjonale databasen EURISCO. Dataflyten går fint for frøformeira vekstar, der frøa er lagra i færre og store genbankar, men det manglar mykje innanfor dei klonformeira vekstane. Leiarane i arbeidsgruppene i frukt og dei ansvarlege for dei vekst-spesifikke internasjonale databasane har valt ut eit sett med kontaktpersonar for å arbeida med dette.

Les mer
Dag Røen Dag Røen

ATLANTBERRY

This is an information database established by the project "ATLANTBERRY - Expanding berry production in the North Atlantic region". The aim of the ATLANTBERRY project (2010-2013) has been to form the base for a commercial production of berries in plastic tunnels in Iceland, Faroe Islands and Greenland.

Les mer

Pollivest

PolliVest- pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering og økt honningproduksjon i Vest.

Les mer
Kurab Røen Kurab Røen

Auka volum av norske plommer

Norske plommer har stort vekstpotensiale, og det er planta mykje i fleire distrikt. Tonnasjen har ikkje auka i samsvar med plantinga, og det er difor sett i gang eit forskingsprosjekt for å sjå på kva faktorar som må endrast for å auka avlinga. Ullensvang fruktlager SA er prosjekteigar, medan Njøs næringsutvikling er underleverandør for NIBIO Ullensvang.

Les mer
Dag Røen Dag Røen

PomefruitC&E

Ivaretaking og bruk av genetiske ressursar er avhengig av god karakterisering av eigenskapar hos dei sortane ein tek vare på. Pomefruit C&E (Characterisation & Evaluation) er eit europeisk prosjekt med 22 partnerar i 18 land. Njøs næringsutvikling AS er den norske partneren i prosjektet.

Les mer
Dag Røen Dag Røen

KreftKamp

Soppsjukdomen frukttrekreft kan gjera stor skade i eplefelt ved at greiner og heile tre døyr, og den kan dessutan gje råte hos fruktene.  I prosjektet «KreftKamp: Et krafttak mot frukttrekreft» har ein som mål å  få eplehagar som er friskare og produserer meir avling per arealeining. Det blir gjort gjennom å skaffe fram auka kunnskap om biologien hos soppen, om sortar sin respons på infeksjon og om effektive tiltak i eplefelt.

Les mer

Regenerativ fruktdyrking

Prosjekt «Regenerativ fruktdyrking» skal prøva ut klimavenlege driftsmåtar i økologisk forsøksfelt for at ein kan styrke kunnskapsgrunnlaget om ein meir klimavenleg økologisk fruktproduksjon med auka karbonbinding. Njøs Næringsutvikling ynskjer å byggje vidare på resultat frå dekkeforsøk gjennomført på Njøs, og anna relevant forsking. Prosjektet vil resultere i forslag til konkrete tiltak for ein meir klimavenleg fruktproduksjon og kunne ha overføringsverdi til ulike bærkulturar. 

Les mer