JordbærSmak


Startdato: 1.01.2023
Sluttdato: 31.12.2026
Finansiering: Forskningsrådet, Grofondet, partnere 
FoU-partner: NIBIO, Universitetet i Turku, NLR, NMBU, Norgesgruppen, Norgro, Gartnerhallen, Bama, Avisomo, Azelis, Ekeberg Myhrene, Hans Olav Moskvil, Jordbærguttan, Jenny Olsen, Njøs 

Kontaktperson:

Kristina Alme Gardli
Prosjektleiar
Tlf.: +47 957 62 220
E-post: kristina@njos.no


JordbærSmak

Det er NIBIO ved Anne Linn Hykkerud som leder prosjektet og med seg har hun flere anerkjente forskere. Njøs er prosjektpartner og skal bistå med sortskompetanse og sortsmaterial. 

Prosjektbeskrivelse: Kilde: JordbærSmak – Grofondet 

Norske jordbær er anerkjent hos forbrukerne på grunn av den gode smaken. Et ønske om mer forutsigbarhet i produksjon og leveranser, lengre sesong og økte avlinger har ført til økt interesse rundt jordbær dyrket i tunneler, men også muligheten til å ta i bruk veksthus og lukkede systemer i substrat. For at norske jordbær skal konkurrere med importerte bær i vekstsesongen og beholde den høye statusen er det viktig å ha fokus på kvalitet og smak. Det er flere faktorer som kan være med på å påvirke smaken: Sortsvalg, gjødsling/vanning, substrat, temperatur og lysforhold. Prosjektets hovedmål er derfor: Optimalisering av smaken hos norske jordbær dyrket i substrat, og med delmålene: 

  • Detektere og optimalisere viktige smakspåvirkere i substratdyrking i Norge 

  • Anbefale sorter for ulike produksjonsformer i substrat til ulikt klima med høy smakskvalitet 

  • Anbefale vann- og gjødselregime med hovedtyngde på kalium og nitrogen for optimalisering av smak ved dyrking ved ulike lys- og temperaturforhold 

  • Implementere og formidle forskningsresultater til dyrkere og rådgivere 

  • Lage en dyrkningsveileder for jordbær i substrat 

Forrige
Forrige

Vanndamp mot ugras i frukt- og bærhagen

Neste
Neste

EplePref