FLOWERBERRY Nærings-PhD


Startdato: 01.01.2022
Sluttdato: 31.12.2025
Finansiering: Forskningsrådet, Grofondet, Graminor, NMBU, Njøs  
FoU-partner: Graminor, NMBU, Njøs
Samarbeid: NIBIO

Kontaktperson:

Kristina Alme Gardli
Prosjektleiar
Tlf.: +47 975 62 220
E-post: kristina@njos.no


FLOWERBERRY Nærings-PhD 

Det norske forbruket av jordbær til friskkonum økte med 70 % i perioden 2009 til 2018. Til tross for denne økningen har den norske jordbærproduksjonen holdt seg relativt stabil og selvforsyningsgraden ligger i dag på rundt 30 %. Omtrent halvparten av den årlige importen finner sted i perioden april til juni. Nye sorter som utvider høstesesongen, i kombinasjon med moderne teknologi og dyrkningsmetoder, kan øke markedsandelen av norske jordbær betydelig. Hovedmålet med Flowerberry-prosjektet er derfor å utvikle ny kunnskap om den komplekse reguleringen av blomstring og bruke denne kunnskapen i utvikling av foredlingsmateriale med ideelle blomstringsegenskaper for norske forhold. Dette skal oppnås gjennom å studere fysiologien, genetikken og nedarvingen av ønskelige blomstringsegenskaper i både primitive og moderne populasjoner. Resultatene fra Flowerberry vil bli implementert i Graminor sitt foredlingsprogram i jordbær, som utføres av Njøs Frukt- og bærsenter (NJØS). Flowerberry er et samarbeidsprosjekt mellom NJØS, Graminor og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, Grofondet og de industrielle partnerne. En industriell ph.d.-student (Kristina Alme Gardli) er tatt opp til ph.d.-programmet ved NMBU i januar 2021. 

Forrige
Forrige

FLOWERBERRY GS

Neste
Neste

KAPPAberry